

Main Trends and Differences in the Complex Formation of Amino Acids with Calcium(II) and Magnesium(II) Ions According to Optical Spectroscopy Data
https://doi.org/10.47612/0514-7506-2022-89-4-535-540
Abstract
The thermodynamic stability constants of coordination compounds of calcium(II) and magnesium(II) ions with amino acids in aqueous solutions at 298 K were calculated by spectrophotometry using the mathematical processing of experimental data. The main principles and approaches of mathematical processing are shown. Differences of calcium(II) and magnesium(II) ions as complexing amino acids as ligands are indicated, a regularity in the complex formation of amino acids of various structures is established.
About the Authors
O. A. GolovanovaRussian Federation
Omsk
I. A. Tomashevskiy
Russian Federation
Omsk
References
1. Н. А. Добрынина. Бионеорганическая химия, Москва, МГУ (2007)
2. А. К. Куратова, Г. П. Сагитуллина, А. С. Фисюк. Введение в химию природных соединений: аминокислоты, углеводы, нуклеиновые кислоты, уч. пособие, Омск, ОмГУ (2017)
3. Ю. А. Лысиков. Экспериментальная и клиническая гастроэнтерология, № 2 (2012) 88—105
4. И. П. Ашмарин, П. В. Стулаков. Нейрохимия, Москва, ИБХ (1996)
5. Р. Марри, Д. Греннер, В. Родуэлл. Биохимия человека, 2, пер с англ., Москва, Мир (1993)
6. M. Antonilli, E. Bottari, M. R. Festa, L. Gentile. Chem. Speciation Bioavailability, 21, N 1 (2009) 33—40
7. A. Mahmood, A. Q. Muhammad. Global Veterinaria (2014) 858—861
8. О. А. Кудрявцев, И. С. Беленов. Молодежный инновационный вестник, 8, № 2 (2019) 176—178
9. G. Berthon. Pure Appl. Chem., 67 (1995)
10. В. Ю. Курочкин. Термодинамика процессов комплексообразования ионов кальция с аминокислотами в водном растворе, дис. … канд. хим. наук, Иваново (2011)
11. R. Gowda, M. Venkatappa. J. Electrochem. Soc. India, 30, Is. 4 (1981) 336—340
12. M. Khalil, A. Attia. J. Chem. Eng. Data, 45, Is. 45 (2000) 1108—1111
13. D. A. Doornbos. Cysteine. Thesis. University of Rijks, Groningen, Netherlands (1965)
14. S. Ramamoorthy, P.G. Manning. J. Inorg. Nuclear Chem., 37 (1975) 363—367
15. J. Schubert. J. Am. Chem. Soc., 76, N 13 (1954) 3442—3444
16. С. Nin. Chin. Chem. Lett., 8 (1997) 641
17. В. П. Васильев. Аналитическая химия. Лабораторный практикум, Москва, Дрофа (2004)
18. O. A. Golovanova, I. A. Tomashevsky. Russ. J. Phys. Chem., 93, N 1 (2019) 7—17, doi: 10.1134/S0044453719010084
19. К. Эсбенсен. Анализ многомерных данных, пер. с англ., ИПХФ РАН (2005) 21—40
20. П. Манорик, Е. Близнюкова, М. Федоренко. Журн. неорг. химии, 33, вып. 4 (1988) 977—982
21. S.A. Sajadi. Am. J. Chem., 1, N 2 (2011) 60—64
22. E. Bottari, R. Porto. Annali di Chimica (Rome), 75 (1985) 393—398
23. F. Rey, J. Antelo, F. Arce. Polyhedron, 9, N 5 (1990) 665—668
Review
For citations:
Golovanova O.A., Tomashevskiy I.A. Main Trends and Differences in the Complex Formation of Amino Acids with Calcium(II) and Magnesium(II) Ions According to Optical Spectroscopy Data. Zhurnal Prikladnoii Spektroskopii. 2022;89(4):535-540. (In Russ.) https://doi.org/10.47612/0514-7506-2022-89-4-535-540