

Analysis of Blue Mussel Hydrolyzate Modified with Hypochlorous Acid Using Spectroscopic Methods
Abstract
Using surface-enhanced Raman and infrared spectroscopy, the composition of blue mussel Mytilus edulis (M. edulis) acid hydrolysate after modification with HOCl has been characterized. It has been shown that the molecular targets for HOCl in M. edulis hydrolysate are methionine, histidine and NH2-group amino acid residues, as well as melanoidins, that provide the antioxidant effect of M. edulis hydrolysate, which is demonstrated in a model system with erythrocytes. Thus, M. edulis hydrolysate at a concentration of 0.05– 0.25% (v/v) dose-dependently inhibited hemolysis initiated by the addition of HOCl (200 μM) to a suspension of erythrocytes, and it completely prevented HOCl-induced hemolysis at a concentration of 0.5% (v/v).
About the Authors
I. V. GorudkoBelarus
Minsk
D. V. Grigorieva
Belarus
Minsk
V. A. Yancharsky
Belarus
Minsk
O. V. Korolik
Belarus
Minsk
A. V. Simakin
Russian Federation
Moscow
R. M. Sarimov
Russian Federation
Moscow
A. V. Sokolov
Russian Federation
St. Petersburg; Moscow
G. A. Gusakov
Belarus
Minsk
References
1. Y. Zhou, Q. He, D. Zhou. J. Food Proc. Pres., 41 (2017) e12962
2. S. A. Cunha, R. de Castro, E. R. Coscueta, M. Pintado. Molecules, 26, N 17 (2021) 5228
3. E. Starikova, J. Mammedova, A. Ozhiganova, A. Lebedeva, A. Malashicheva, D. Semenova, E. Khokhlova, E. Mameli, A. Caporali, J. Wills, A. Sokolov. Front. Pharmacol., 12 (2021) 667572
4. W. K. Jung, Z. J. Qian, S. H. Lee, Y. C. Sun, J. S. Nak, H. G. Byun, S. K. Kim. J. Med. Food, 10 (2007) 197—202
5. C. L. Qin, W. Huang, S. Q. Zhou, X. C. Wang, H. H. Liu, M. H. Fan, R. X. Wang, P. Gao, Z. Liao. Fish Shellfish Immunol., 41 (2014) 362—370
6. P. Balseiro, A. Falcó, A. Romero, S. Dios, A. Martínez-López, A. Figueras, A. Estepa, B. Novoa. PLoS One, 6 (2011) e23140
7. B. Wang, L. Li, C. F. Chi, J. H. Ma, H. Y. Luo, Y. F. Xu. Food Chem., 138, N 2-3 (2013) 1713–1719
8. J. Y. Je, P. J. Park, H. G. Byun, W. K. Jung, S. K. Kim. Bioresour. Technol., 96, N 14 (2005) 1624—1629
9. N. Rajapakse, E. Mendis, W. K. Jung, J.-Y. Je, S.-K. Kim. Food Res. Int., 38, N 2 (2005) 175—182
10. A. C. Neves, P. A. Harnedy, R. J. Fitzgerald. J. Aquat. Food Prod. Technol., 25, N 8 (2016) 1221—1233
11. Y. S. Kim, C.-B. Ahn, J.-Y. Je. Food Chem., 202 (2016) 9—14
12. S. H. Cheong, S. H. Lee, Y. J. Jeon, D. S. Lee. Adv. Exp. Med. Biol., 975 (2017) 931—942
13. H. M. Lindqvist, I. Gjertsson, T. Eneljung, A. Winkvist. Nutrients, 10, N 4 (2018) 481
14. Э. А. Старикова, Дж. Т. Маммедова, А. В. Соколов, Н. А. Подоплелова, А. Б. Малашичева, О. Я. Порембская, В. А. Цинзерлинг, Н. В. Соловьев. Флебология, 17, № 4 (2023) 302—311
15. Э. А. Старикова, Д. Т. Маммедова, О. Я. Порембская. Мед. академ. журн., 22, № 4 (2022) 57—67
16. О. М. Панасенко, И. В. Горудко, А. В. Соколов. Успехи биол. химии, 53 (2013) 195—244
17. О. М. Панасенко, Т. И. Торховская, И. В. Горудко, А. В. Соколов. Успехи биол. химии, 60 (2020) 75—122
18. О. М. Панасенко, В. И. Сергиенко. Вестн. Российской академии медицинских наук, 1 (2010) 27—39
19. S. J. Klebanoff. J. Leukoc. Biol., 77 (2005) 598—625
20. I. V. Gorudko, D. V. Grigorieva, E. V. Shamova, N. P. Gorbunov, A. U. Kokhan, V. A. Kostevich, V. B. Vasilyev, O. M. Panasenko, N. V. Khinevich, H. V. Bandarenka, A. A. Burko, A. V. Sokolov. Arch. Biochem. Biophys., 728 (2022) 35853481
21. Г. А. Гусаков, М. В. Пузырев, И. В. Горудко, Е. В. Шамова, Р. Н. Дорожкин. Журн. Бел. гос. ун-та. Физика, 2 (2022) 39—49
22. I. V. Gorudko, D. V. Grigorieva, E. V. Shamova, V. A. Kostevich, A. V. Sokolov, E. V. Mikhalchik, S. N. Cherenkevich, J. Arnhold, O. M. Panasenko. Free Radic. Biol. Med., 68 (2014) 326—334
23. D. V. Grigorieva, I. V. Gorudko, N. A. Grudinina, O. M. Panasenko, I. V. Semak, A. V. Sokolov, A. V. Timoshenko. Int. J. Biol. Macromol., 195 (2022) 30—40
24. E. V. Shamova, I. V. Gorudko, D. V. Grigorieva, A. V. Sokolov, A. U. Kokhan, G. B. Melnikova, N. A. Yafremau, S. A. Gusev, A. N. Sveshnikova, V. B. Vasilyev, S. N. Cherenkevich, O. M. Panasenko. Mol. Cell Biochem., 464 (2020) 31754972
25. I. V. Gorudko, A. V. Sokolov, E. V. Shamova, D. V. Grigorieva, E. V. Mironova, I. V. Kudryavtsev, S. A. Gusev, A. A. Gusev, A. V. Chekanov, V. B. Vasilyev, S. N. Cherenkevich, O. M. Panasenko, A. V. Timoshenko. Arch. Biochem. Biophys., 591 (2016) 87—97
26. K. B. Shumaev, I. V. Gorudko, O. V. Kosmachevskaya, D. V. Grigorieva, О. M. Panasenko, A. F. Vanin, A. F. Topunov, M. S. Terekhova, A. V. Sokolov, S. N. Cherenkevich, E. K. Ruuge. Oxid Med. Cell Longev., 2019 (2019) 2798154
27. Y. J. Zhou, X. L. Yi, J. Y. Wang, Q. Yang, S. J. Wang. Int. J. Agric. Biol. Eng., 11, N 5 (2018) 236—242
28. B. Sjöberg, S. Foley, B. Cardey, M. Enescu. Spectrochim. Acta, A: Mol. and Biomol. Spectroscopy, 128 (2014) 300—311
29. М. В. Новикова. “Разработка технологии получения биологически активных добавок из гидробионтов и отходов их разделки”, автореферат дис. д-ра техн. наук, Москва (2003)
30. H. Takeuchi. Biopolymers (Biospectroscopy), 72 (2003) 305—317
31. К. Накамото. ИК спектры и спектры КР неорганических и координационных соединений, Москва, Мир (1991)
32. G. Socrates. Infrared and Raman Characteristic Group Frequencies: Tables and Charts, New York, John Wiley & Sons (2004)
33. M. Wolpert, P. Hellwig. Spectrochim. Acta, A, 64 (2006) 987—1001
34. C. L. Hawkins, M. J. Davies. J. Biol. Chem., 294 (2019) 19683—19708
35. C. L. Hawkins. Essays Biochem., 64, N 1 (2020) 75—86
36. D. I. Pattison, M. J. Davies. Chem. Res. Toxicology, 14, N 10 (2001) 1453—1464
37. C. L. Hawkins, D. I. Pattison, M. J. Davies. Amino Acids, 25 (2003) 259—274
38. D. I. Pattison, M. J. Davies. Biochemistry, 45, N 26 (2006) 8152—8162
39. R. K. Root, J. Metcalf, N. Oshino, B. Chance. J. Clin. Invest., 55 (1975) 945—955
Supplementary files
Review
For citations:
Gorudko I.V., Grigorieva D.V., Yancharsky V.A., Korolik O.V., Simakin A.V., Sarimov R.M., Sokolov A.V., Gusakov G.A. Analysis of Blue Mussel Hydrolyzate Modified with Hypochlorous Acid Using Spectroscopic Methods. Zhurnal Prikladnoii Spektroskopii. 2025;92(5):593-602. (In Russ.)