TERAHERTZ HIGH RESOLUTION GAS SPECTROSCOPY FOR THE ANALYSIS OF THE COMPOSITION OF PRODUCTS OF THERMAL DECOMPOSITION OF CEREALS GRAIN (OAT, BARLEY)
Abstract
We considered the fundamental principles of terahertz high resolution spectroscopy, based on the effect of free damping polarization, and the spectrometer in which this effect is realized in the regime of phase switching of radiation influencing gas. This approach is characterized by high selectivity and sensitivity, quickness of analysis, and safety. We analyzed the possibility of the use of terahertz high resolution spectroscopy in such agricultural applications as the component analysis of grain at its thermal decomposition. Measurements of the subterahertz spectra of samples of oats and barley at their thermal decomposition were carried out, and the absorption lines of various organic substances were identified.
About the Authors
V. L. VaksRussian Federation
Nizhny Novgorod, 603950, GSP-105
E. G. Domracheva
Russian Federation
Nizhny Novgorod, 603950, GSP-105
S. I. Pripolzin
Russian Federation
Nizhny Novgorod, 603950, GSP-105
M. B. Chernyaeva
Russian Federation
Nizhny Novgorod, 603950, GSP-105
V. A. Anfertev
Russian Federation
Nizhny Novgorod, 603950, GSP-105
A. A. Gavrilova
Russian Federation
97 Gagarina Prosp., Nizhny Novgorod, 603107
E. V. Dabakhova
Russian Federation
97 Gagarina Prosp., Nizhny Novgorod, 603107
References
1. В. Дринча, Б. Цыдендоржиев. Комбикорма, № 7 (2010) 59—60
2. А. В. Овсянкина. Теория и практика борьбы с паразитарными болезнями, № 14 (2013) 281—284
3. А. А. Родникова, С. Л. Белецкий. Хлебопродукты, № 12 (2016) 46—47
4. Г. В. Грушко, С. Н. Линченко. Фундамент. исслед., № 8 (2005) 54—56
5. M. Tamura, N. Mochizuki, Y. Nagatomi, K. Harayama, A. Toriba, K. Hayakawa. Toxins, 7 (2015) 1664—1682
6. A.-Ch. J. Cramer, D. S. Mattinson, J. K. Fellman, B.-K. Baik. J. Agric. Food Chem., 53 (2005) 7526—7531
7. M. Busko, H. Jelen, T. Goral, J. Chmielewskid, K. Stuper, L. Szwajkowska-Michaleka, B. Tyrakowska, J. Perkowski. Food Additiv. Contamin., 27, N 11 (2010) 1574—1580
8. А. Н. Рогова, К. Б. Гурьева, Е. В. Иванова, М. В. Архипов. Сб. докл. Первой межвед. науч.- практ. конф. “Товароведение, экспертиза и технология продовольственных товаров”, Москва, МГУПП (2008) 306
9. Л. И. Лыткина, Е. С. Шенцова, А. А. Шевцов, О. А. Апалихина, А. Г. Ткачёв. Хлебопродукты, № 2 (2017) 56—57
10. R. V. Greene, Sh. H. Gordon, M. A. Jackson, G. A. Bennett, J. F. McClelland, R. W. Jones. J. Agric. Food Chem., 40, N 7 (1992) 1144—1149
11. D. T. Wicklow, T. C. Pearson. 9 th Int. Work. Conf. Stored Product Protection. Microorganisms, Mycotoxins, and Other Biological Contaminants, 15—18 October 2006, Campinas, São Paulo, Brazil (2006) 109—119
12. И. Т. Бикчантаев, Ш. К. Шакиров, Э. М. Ягунд, Р. Г. Яхин. Химия растит. сырья, 1 (2016) 135—141
13. Ч. Раденович, Г. В. Максимов, Е. В. Тютяев, В. В. Шутова, Н. Делич, З. Чамджия, Й. Павлов, Ж. Йованович. Сельскохоз. биол., 51, № 5 (2016) 645—653
14. В. Л. Вакс, Е. Г. Домрачева, М. Б. Черняева. Журн. радиоэлектрон., № 11 (2017) 1—11
15. V. L. Vaks, A. B. Brailovsky, V. V. Khodos. Infrared Millimeter Waves, 20, № 5 (1999) 883—896
16. https://reestr.gossort.com/reestr/sort/9705751
17. Я. Г. Лейбович, Н. М. Власенко, А. С. Колупаева. Изв. Самарск. науч. центра РАН, 20, № 2(2) (2018) 245—247
18. H. M. Pickett. E. A. Cohen, B. J. Drouin, J. C. Pearson. Submillimeter, Millimeter, and Microwave Spectral Line Catalog. JPL Molecular Spectroscopy California Institute of Technology (2003); http://spec.jpl.nasa.gov/ftp/pub/catalog/catform.html
19. C. P. Endres, S. Schlemmer, P. Schilke, J. Stutzki, H. S. P. Müller. J. Mol. Spectrosc., 327 (2016) 95—104
20. V. A. Anfertev, V. L. Vaks, M. B. Chernyaeva, E. G. Domracheva, A. A. Gavrilova, E. V. Dabakhova. EPJ Web of Conferences. TERA-2018, 195 (2018) 10001(1—2)
21. R. Bassilakis, R. M. Carangelo, M. A. Wojtowicz. Fuel, 80 (2001) 1765—1786
22. В. В. Племенков. Введение в химию природных соединений, Казань, КГУ (2001)
23. D. P. Cole. High Resolution Mass Spectrometry for Molecular Characterization of Pyrolysis Products and Kinetics. Graduate Theses and Dissertations (2015) 14342; http://lib.dr.iastate.edu/etd/14342
24. И. П. Дейнеко. Изв. вузов. Лесной журн., № 4 (2004) 97—112
25. A. A. Yablokov, V. A. Anfertev, L. S. Revin, V. Y. Balakirev, M. B. Chernyaeva, E. G. Domracheva, A. V. Illyuk, S. I. Pripolzin, V. L. Vaks. IEEE Transact. Terahertz Sci. Technol., 5, N 5 (2015) 845—851
Review
For citations:
Vaks V.L., Domracheva E.G., Pripolzin S.I., Chernyaeva M.B., Anfertev V.A., Gavrilova A.A., Dabakhova E.V. TERAHERTZ HIGH RESOLUTION GAS SPECTROSCOPY FOR THE ANALYSIS OF THE COMPOSITION OF PRODUCTS OF THERMAL DECOMPOSITION OF CEREALS GRAIN (OAT, BARLEY). Zhurnal Prikladnoii Spektroskopii. 2019;86(5):778-784. (In Russ.)