SPECTRAL CHARACTERISTICS OF HYDROXYFLAVONES SORBED ON ALUMINIUM OXIDE SURFACE
Abstract
It was established that quercetin and rutin during sorption on alumina form colored chelate complexes with alumina surface groups, similar to complexes with Al (III) ions in solution. The optical density of the aluminum oxide dispersion in the presence of these hydroxyflavones is maximum in a neutral environment and linearly depends on their concentration in the initial solution. The conditional molar absorption coefficients of surface quercetin (εS434 = 4386 g·mole–1 cm–1) and rutin (εS403 = 5280 g·mole–1 cm–1) complexes were determined. It is shown that highly dispersed aluminum oxide can be proposed as a solid-phase reagent for the determination of quercetin and rutin in the preparations of medicinal plants by the spectrophotometric or visual test method.
About the Authors
N. A. LipkovskaUkraine
17 General Naumov Str., Kyiv-164, 03164
V. N. Barvinchenko
Ukraine
17 General Naumov Str., Kyiv-164, 03164
References
1. M. Andersen, K. R. Markham. Flavonoids. Chemistry, Biochemistry and Applications, New York, Boca Raton CRC Press (2006)
2. A. Wach, K. Pyrzyska, M. Biesaga. Food Chem., 100, N 2 (2007) 699—704
3. Я. И. Яшин, В. Ю. Рыжнев, А. Я. Яшин, Н. И. Черноусова. Природные антиоксиданты. Содержание в пищевых продуктах и влияние их на здоровье и старение человека, Москва, ТрансЛит (2009)
4. Ю. С. Тараховский, Ю. А. Ким, Б. С. Абдрасилов, Е. Н. Музафаров. Флавоноиды: биохимия, биофизика, медицина, Пущино, Synchrobook (2013)
5. W. Wang, C. Sun, L. Mao, P. Ma, F. Liu, J. Yang, Y. Gao. Trends. Food Sci. Technol., 56 (2016) 21—38
6. C. Chen, J. Zhou, C. Ji. Life Sci., 87 (2010) 333—338
7. E. Rijke, P. Out, W. M. Niessen, F. Ariese, C. Gooijer, U. A. Brinkman. J. Chromatogr. A, 1112 (2006) 31—63
8. С. Г. Дмитриенко, В. А. Кудринская, В. В. Апяри. Журн. аналит. химии, 67, № 4 (2012) 340—353
9. M. Naczk, F. Shahidi. J. Chromatogr. A, 1054 (2004) 95—111
10. F. R. P. Rocha, I. M. Jr. Raimundo, L. S. G. Teixeira. Anal. Lett., 44 (2011) 528—559
11. O. A. Zaporozhets, O. A. Krushynska, N. A. Lipkovska, V. N. Barvinchenko. J. Agric. Food Chem., 52 (2004) 21—25
12. О. А. Запорожець, О. А. Крушинська, Н. О. Ліпковська, В. М. Барвінченко. Фармаком, № 1/2 (2006) 51—58
13. Н. О. Ліпковська, О. А. Запорожець, О. А. Крушинська, В. М. Барвінченко, О. О. Довбій. Фармаком, № 4 (2008) 69—74
14. A. Pękal, K. Pyrzynska. Food Anal. Methods, 7 (2014) 1776—1782
15. J. P. Cornard, J. C. Merlin. J. Inorg. Biochem., 92, N 1 (2002) 19—27
16. И. Я. Бернштейн, Ю. Л. Каминский. Спектрофотометрический анализ в органической химии, Ленинград, Химия (1986)
17. Н. А. Липковская, В. Н. Барвинченко, Т. В. Федянина, А. А. Ругаль. Журн. прикл. спектр., 81, № 4 (2014) 589—593 [N. A. Lipkovska, V. N. Barvinchenko, T. V. Fedyanina, A. A. Rugal. J. Appl. Spectr., 81 (2014) 644—648]
Review
For citations:
Lipkovska N.A., Barvinchenko V.N. SPECTRAL CHARACTERISTICS OF HYDROXYFLAVONES SORBED ON ALUMINIUM OXIDE SURFACE. Zhurnal Prikladnoii Spektroskopii. 2019;86(4):614-619. (In Russ.)