Buckwheat identification by combination of UV-VIS-NIR spectroscopy and multivariate analysis
Abstract
The application of UV-VIS-NIR spectroscopy combined with multivariate analysis for the classification and identification of buckwheat groats was analyzed. Samples of buckwheat groats differing in harvest time, kernel size, roasting method and storage time were divided into groups using cluster analysis method. Method of principal components revealed absorption bands of the UV-VIS-NIR spectrum, corresponding to the functional groups of the components of the composition and making the greatest contribution to the differentiation of samples into the quality categories of buckwheat. The method of discriminant analysis confirmed the hypothesis on dividing the samples of buckwheat into groups, and a classification function for the identification and sorting of buckwheat was built.
About the Authors
Yu. T. PlatovRussian Federation
Moscow
D. A. Metlenkin
Russian Federation
Moscow
R A. Platova
Russian Federation
Moscow
V. A. Rassulov
Russian Federation
Moscow
A. L. Vereshchagi
Russian Federation
Biysk
V. A. Marin
Russian Federation
Biysk
References
1. P. Qin, Q. Wang, F. Shan, Z. Hou, G. Ren. Int. J. Food Sci. Technol., 45 (2010) 951—958
2. A. Ahmed, N. Khalid, A. Ahmad, N. A. Abbasi, M. S. Z. Latif, M. A. Randawa. J. Agric. Sci. (2013) 1—21
3. H. Yılmaz, N. Ayhan, C. Meriç. Current Nutr. Food Sci., 16 (2020) 29—34
4. Scientific Concepts of Functional Foods in Europe. Consensus Document. Br. J. Nutr., 81 (Suppl. 1) (1999) 1—27
5. В. А. Марьин, А. Л. Верещагин, Н. В. Бычин. В сб. “Технологии и оборудование химической, биотехнологической и пищевой промышленности”, материалы XII Всерос. науч.-практ. конф. студентов, аспирантов и молодых ученых с международным участием (2019) 509—512
6. В. А. Марьин, А. Л. Верещагин. Хранение и переработка сельхозсырья, № 1 (2019) 130—138
7. В. А. Марьин, А. Л. Верещагин, Н. В. Бычин. Хлебопродукты, № 5 (2019) 58—61
8. D. Cozzolino, S. Roumeliotis, J. Eglinton. Food Res. Int., 51, N 2 (2013) 444—449
9. C. Miralbés. Food Chem., 106 (2008) 386—389
10. G. Foca, M. Cocchi, M. Li Vigni, R. Caramanico, M. Corbellini, A. Ulrici. Chemom. Intell. Lab. Syst., 99 (2009) 91—100
11. P. R. Wiley, G. J. Tanner, P. M. Chandler. J. Agric. Food Chem., 57 (2009) 4042—4050
12. S. Kuhnen, J. Ogliari, B. Dias, P. Fernando. Int. J. Food Sci. Technol., 45 (2010) 1673—1681
13. Цвет в промышленности, под ред. Р. Мак-Дональда, пер. с англ., Москва, Логос (2002)
14. H. Croft. In: Comprehensive Remote Sensing, 3, Toronto, Canada, Elsevier Inc. (2017) 117—142
15. L. Guidi, M. Tattini, M. Landi. How Does Chloroplast Protect Chlorophyll Against Excessive Light? Ed. E. Jacob-Lopes, Chlorophyll-London, UK, IntechOpen (2017) 21—36
16. A. Anne Frank Joe, A. Gopal. Int. Conf. Circuit, Power and Computing Technologies (ICCPCT) (2017) 1—5
17. M. Kumagai, K. Karube, T. Sato, N. Ohisa, T. Amano, R. Kikuchi, N. Ogawa. Anal. Sci.: Int. J. Jap. Soc. Anal. Chem., 18, N 10 (2002) 1145—1150
18. D. Ertlen, D. Schwartz, M. Trautmann, R. Webster, D. Brunet. Eur. J. Soil Sci., 61 (2015) 207—216
19. K. Dziedzic, D. Górecka, A. Marques, M. Rudzińska, G. Podolska. Czech J. Food Sci., 33 (2015) 424—430
20. Ю. Т. Платов, Д. А. Метленкин, Г. А. Бобожонова. Хлебопечение России, № 1 (2020) 24—28
21. С. В. Мурашев, С. А. Воробьев, М. Е. Жемчужников. Науч. журн. НИУ ИТМО. Сер. Процессы и аппараты пищевых производств, № 1 (2010), https://cyberleninka.ru/article/n/fizicheskie-i-himicheskieprichiny-vozniknoveniya-krasnogo-tsveta-myasa (01.12.2020)
22. X. Zhou, T. Hao, Y. Zhou, W. Tang, Y. Xiao, X. Meng, X. Fang. J. Food Sci. Technol., 52, N 4 (2015) 2458—2463
23. S. M. Milenković, J. B. Zvezdanović, T. D. Anđelković, D. Z. Marković. Adv. Technol., 1, N 1 (2012) 16—24
24. O. V. Voitsekhovskaja, E. V. Tyutereva. J. Plant Physiol., 189 (2015) 51—64 [25] M. Kunugi, S. Satoh, K. Ihara, K. Shibata, Y. Yamagishi, K. Kogame, J. Obokata, A. Takabayashi, A. Tanaka. Plant Cell Physiol., 57 (2016) 1231—1243
Review
For citations:
Platov Yu.T., Metlenkin D.A., Platova R.A., Rassulov V.A., Vereshchagi A.L., Marin V.A. Buckwheat identification by combination of UV-VIS-NIR spectroscopy and multivariate analysis. Zhurnal Prikladnoii Spektroskopii. 2021;88(4):541-549. (In Russ.)